Adventní cukroví

Když jsem byla malá, shon kolem Vánoc jsem nijak nevnímala, snad ani žádný nebyl. Maminka pekla část cukroví už na Mikuláše, a to především perníčky. A pak v průběhu adventu pekla další kousky, aby bylo na Vánoce na výběr z různých druhů.

Se sestrou jsme mamce rády pomáhaly a ona nás vždy pomáhat nechala, i když to mnohdy bylo na úkor jejího pohodlí a vše s námi trvalo déle. 🙂 

Musím však říci, že na pečení vánočního cukroví mě nejvíce bavilo ujídaní. 👍 A taky to, jak nás maminka odháněla, ať to všechno nesníme a přitom se na nás laskavě usmívala. Byl to takový náš rituál při pečení.

Já jsem se nechala maminkou inspirovat a rozhodla jsem se upéct cukroví předem. Můžeme si v klidu vychutnat samotné pečení, ujídání a také tu kouzelnou atmosféru s přípravou cukroví spojenou. No a tu vůni v celém domě!

Mám pro vás tip na skvělé a jednoduché cukroví, ať si vše můžeme užívat společně s dětmi.

Co je pro mě prioritou při přípravě adventního cukroví?

Musí být:

  • trvanlivé
  • chutné
  • snadné na přípravu
  • lehce zvládnutelné i za pomoci dětí

 

Pro dodržení těchto podmínek jsem vybrala tři recepty. Dva jak pro děti, tak i pro dospělé a jeden recept jen pro plnoleté. 

Pojďme se pustit do akce. 😉

První recept je nepečený. Skládá se pouze ze sušeného ovocevlašských ořechů. Příprava je velmi snadná.

Ovocnoořechové koule

Suroviny:

  • 1 hrnek sušeného ovoce (meruňky, švestka, rozinky/brusinky)
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • kokos na obalení

Postup:

  1. Sušené ovoce propláchneme teplou vodou a necháme dobře osušit, nejlépe do druhého dne. Pokud nechceme čekat do druhého dne, na talíř dáme papírovou utěrku, na ni osušené ovoce a dáme do mikrovlnné trouby na 1-2 minuty (podle výkonu), necháme chvíli vychladnout.
  2. Ovoce a ořechy jemně nameleme.
  3. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.

Můžeme vyzkoušet různé druhy ovoce. A navíc při tvarování můžete popustit uzdu fantazii a vytvořit si sněhuláka jako my.

 

Jako další recept jsem vybrala máslové sušenky, jen jsem k nim přidala perníkové koření a vznikly perníčkové sušenky.

Perníčkové sušenky

Suroviny:

  • 60 g cukru
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžička perníkového koření

Postup:

  1. Cukr, máslo a vejce dobře utřeme (k tomu skvěle poslouží ruční šlehač s metličkami na těsto).
  2. Přidáme mouku, kypřící prášek, vanilku, perníkové koření a dobře zapracujeme (nejlépe také šlehačem).
  3. Nakonec těsto prohněteme rukou. Těsto bude vláčné, hladké a nebude lepit.
  4. Na vále vyválíme plát těsta silný 2-3 mm. Formičkami vykrajujeme libovolné tvary a dáváme na plech.
  5. V horké troubě upečeme do zlatova. (Když troubu nepředehřívám, peču na 200 stupňů, trvá to 15 minut.)

 

Třetí recept je pouze pro zletilé, myslím ale, že nejvíce potěší maminky, je to takový lahodný likér z kávy, koření a kondenzovaného mléka. 💗 Tímto receptem doporučuji začít i když je velmi snadný, musí se náležet.

Kávový likér

Suroviny:

  • 1 šálek kávy (espresso/ káva z french pressu – tu jsem použila já)
  • 1 hrst kávových zrn
  • 1 celá skořice
  • 1 badyán
  • ½ hrsti hřebíčku
  • 300 ml pálenky (slivovice/ rum)
  • 2 plechovky kondenzovaného mléka

Postup:

  1. Šálek kávy připravíme oblíbeným způsobem, necháme vychladnout a přelijeme do větší uzavíratelné sklenice.
  2. Přidáme kávová zrna, koření a zalijeme pálenkou.
  3. Zavřené necháme alespoň 20 dní macerovat na okně, občas protřepeme.
  4. Po této době scedíme přes plátno (skvěle poslouží látkový kapesník) a přidáme kondenzované mléko, dobře promícháme a ochutnáme.

 

Přeji vám všem krásné zážitky u pečení i ujídání cukroví. Užijete si společný čas se svými milými. 

 

Krásné a požehnané Vánoce přeje S láskou k vaření, Pavla 🎄🎁🎍

Baví mě inspirovat mámy v kuchyni, mám dlouhodobé zkušenosti s rychlým a kvalitním vařením pro děti i dospělé. Nabízím jednoduchý styl za použití jen pár surovin. Ukazuji tipy jak snadno a rychle vařit chutná a kvalitní jídla a to s lehkostí a radostí. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Chcete si ušetřit práci a především drahocenný čas strávený v kuchyni? Čtěte eBook zdarma!

    Čekají na vás zajímavé informace o tom, proč si jídelníček sestavovat i v domácím prostředí a hlavně jak na to. Jedná se o jídelníček, který přinese pohodu do domácnosti! Ušetří čas a taky dumání nad otázkou: ,,Co dnes uvařím?”

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku