Dýňový koláč

Dýňový koláč na mě vždy působil exoticky a lákavě. Myslela jsem však, že příprava bude velmi složitá, a tak jsem dlouho otálela, než jsem ho vyzkoušela. Letos konečně nastal ten správný čas vyzkoušet opravdový pumpkin pie.  Do náplně jsem použila klasickou velkou dýni, její dužina má nádherně jemnou a lahodnou chuť. Na přípravě koláče bylo nakonec nejsložitější naporcovat samotnou obří dýni. Zbylou dužinu (a že jí bylo spousta) jsem si zamrazila a dýňový koláč tak můžu upéct kdykoliv. 🙂

Kniha Kluci v akci 3 s věnováním od autorů.

Příprava dýňového koláče je velmi jednoduchá a chuť úchvatná!

Těsto na korpus jsem použila z receptu na Alsaský jablkový koláč z knihy Kluci v akci 3, kterou jsem před pár lety dostala od mé sestry i s věnováním. 🙂 Této knihy si do dnes velmi vážím a pořád z ní vařím. Stala se jednou z mých prvních kuchařských knih a je jedinou s tak originálním věnováním. Děkuji sestřičko, že jsi pro mě vystála frontu a knihu nechala podepsat samotnými kluky.

Pojďte také ochutnat neodolatelnou chuť dýňového koláče! Nebojte, nemusíte porcovat tu největší dýni. Můžete vyzkoušet jinou, třeba dýni máslovou. Já jsem za poslední dobu upekla několik koláčů a všechny byly vynikající.

Nechte se okouzlit snadnou přípravou a jedinečnou chutí dýňového koláče.

Suroviny na korpus vypracujeme v hladké těsto a přendáme do formy.

Suroviny na náplň dobře rozmixujeme.

Pečeme 30 minut na 200 stupňů.

 

 

Dýňový koláč

Korpus:

  • 300 g hladké mouky
  • 15 g krystalového cukru
  • 2 špetky soli
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 50 ml studené vody

Náplň:

  • 360 g dýně 
  • 2 vejce
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka

Postup:

  1. Všechny suroviny na korpus dáme do mísy a vypracujeme v hladké těsto, nejlépe za pomoci robota.
  2. Těsto vyválíme na vále a přendáme do kulaté pečící formy. (Těsto je perfektně vláčné a lze jej rovnou rukou namačkat do formy.)
  3. Dýni uvaříme doměkka nebo připravíme v parním hrnci, stačí pár minut.
  4. Do mísy dáme vychladlou dýni, vejce, koření, sůl, kondenzované mléko a dobře rozmixujeme.
  5. Směs nalijeme na připravený korpus.
  6. Pečeme 30 minut na 200 stupňů.

 

Přeji vám nádherné a sladké podzimní dny!

S láskou k vaření, Pavla

Baví mě inspirovat mámy v kuchyni, mám dlouhodobé zkušenosti s rychlým a kvalitním vařením pro děti i dospělé. Nabízím jednoduchý styl za použití jen pár surovin. Ukazuji tipy jak snadno a rychle vařit chutná a kvalitní jídla a to s lehkostí a radostí. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Chcete si ušetřit práci a především drahocenný čas strávený v kuchyni? Čtěte eBook zdarma!

    Čekají na vás zajímavé informace o tom, proč si jídelníček sestavovat i v domácím prostředí a hlavně jak na to. Jedná se o jídelníček, který přinese pohodu do domácnosti! Ušetří čas a taky dumání nad otázkou: ,,Co dnes uvařím?”

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku