Jak vyrobit domácí jogurt

Domácí jogurt vyrábím už delší dobu a recept jsem si vymazlila k jednoduchosti. Když jsem s výrobou jogurtu začínala, našla jsem spoustu informací, které mě celkem odradily. Zdálo se mi, že výroba jogurtu je velmi náročná a budu k ní potřebovat spoustu věcí, jako třeba jogurtovač a kuchyňský teploměr. Speciální nádobí se mi opravdu nechtělo pořizovat.

Narazila jsem naštěstí i na jednodušší způsoby, ale postupy se i tak lišily. Tak jsem se rozhodla, že to prostě nějak zkusím a uvidí se. 

A jogurt se celkem povedl hned na první pokus. Ideál to sice nebyl, ale po pár úpravách postupu už byl jogurt skvělý!

K výrobě jogurtu používám jen to, co už mám doma! 

Co k výrobě domácího jogurtu potřebujeme?

  • 1 l čerstvého mléka přímo od kravičky
  • 1 kelímek smetanového jogurtu
  • velký kastrol (mléko při varu hodně pění)
  • vařečku
  • teploměr (dětský digitální)
  • velkou uzavírací sklenici (o objemu více jak 1l)
  • 2 utěrky (nebo dětské látkové pleny)
  • termotašku

Jak domácí jogurt vyrobíme?

Litr mléka krátce převaříme, přelijeme do sklenice a necháme zchladnout na 40-42 stupňů, ke kontrole teploty nám skvěle poslouží dětský teploměr. Případně můžeme zchladit v kastrolu se studenou vodou, je to o poznání rychlejší. Pokud se nám na mléce vytvoří škraloup, odstraníme ho pryč.

K mléku o teplotě 40-42 stupňů přidáme kelímek smetanového jogurtu a dobře rozmícháme. Sklenici poté uzavřeme, zabalíme do utěrek a dáme do termotašky. Necháme odstát alespoň 8 hodin. Poté skladujeme v lednici. Jogurt vydrží 4-5 dní (pokud ji nesníte dříve).

Pokud budete chtít, můžete jogurt rozdělit na jednotlivé porce do více menších sklenic. Mně se osvědčilo nechat jogurtu v jedné velké sklenici a teprve z ní si odebírat.

Do domácího jogurtu používám smetanový jogurt, ten se nám nejvíce osvědčil, domácí jogurt je díky němu opravdu lahodný. Super je i klasický bílý jogurt s cenou kolem 10,- Kč za kelímek. Ve spoustě receptů je doporučeno použít hutné selské jogurty, ty se nám moc neosvědčily. Domácí jogurt po nich chutná více do kysela a musí se opravdu dobře rozmíchat, aby se nám neudělaly v domácím jogurtu hrudky. 

Je však na každém, co mu vyhovuje a chutná, a tak neváhejte vyzkoušet více druhů bílého jogurtu, uvidíte, co vás zaujme nejvíce. 

S výrobou domácího jogurtu mi často pomáhá i syn, a je to pro nás skvělá zábava. Jogurt vyrábíme večer a necháme odstát přes noc. Ráno pak máme skvělou snídani. Jogurt je skvělý s čerstvým ovocem, domácí marmeládou, ale i samotný.

I když se výroba domácího jogurtu může zdát na první pohled složitá, není tomu tak. Je to velmi jednoduché. Stačí si to párkrát vyzkoušet a uvidíte, že to chytne vás i vaše děti!

S láskou k vaření, Pavla

Baví mě inspirovat mámy v kuchyni, mám dlouhodobé zkušenosti s rychlým a kvalitním vařením pro děti i dospělé. Nabízím jednoduchý styl za použití jen pár surovin. Ukazuji tipy jak snadno a rychle vařit chutná a kvalitní jídla a to s lehkostí a radostí. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Chcete si ušetřit práci a především drahocenný čas strávený v kuchyni? Čtěte eBook zdarma!

    Čekají na vás zajímavé informace o tom, proč si jídelníček sestavovat i v domácím prostředí a hlavně jak na to. Jedná se o jídelníček, který přinese pohodu do domácnosti! Ušetří čas a taky dumání nad otázkou: ,,Co dnes uvařím?”

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku