Kopřivová polévka

Bylinková sezóna začíná a já opět zařazuji spoustu bylinek do našeho jídelníčku. Proč? Především proto, že bylinky miluji! To ale není jediný důvod. V bylinkách se ukrývá čistá síla přírody, obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, které našim tělům mohou prospět.

Na začátku jara k mým oblíbeným bylinkovým jídlům patří kopřivová polévka. Řekla bych, že je dokonce rituální pokrm na uvítání jara po dlouhé zimě, kdy tělo potřebuje dočerpat sílu a právě bylinky jsou skvělá možnost.

Kopřiva dvoudomá je jednou z našich nejlepších léčivých rostlin. Sbíráme mladé čerstvé lístečky dříve než začne rostlina kvést. Kopřiva výborně čistí krev, má močopudné účinky, působí protizánětlivě, používá se při dně, revmatismu, chudokrevnosti, ledvinových potížích, hemoroidech, podporuje tvorbu mateřského mléka. (Léčivé rostliny, Doc. Ing. Antonín Příhoda)

Kopřivová polévka

Suroviny (4 porce)

  • silnější plátek másla (cca 1 cm)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 hrsti čerstvých kopřiv
  • 1 litr vody (vývaru)
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • 2 vejce

V kastrole rozpustíme plátek másla, přidáme mouku a osmahneme dozlatova. Kopřivy opláchneme studenou vodou a nakrájíme, přidáme do kastrolu, zalijeme vodou (vývarem), přidáme koření a vše přivedeme k varu, vaříme 5 minut a polévku rozmixujeme. Do vařící polévky rozkvedláme vejce a povaříme ještě 5 minut. Podáváme s opečeným toustem, rohlíkem na kostičky či strouhaným parmezánem.

Bylinky mě neustále inspirují a fascinují. Jsou na dosah ruky, často stačí sklonit hlavu, zadívat se do trávy a najdeme spoustu nádherných bylinek. Tak neváhejme, nasbírejme si bylinky a pojďme vařit!

Více o bylinkách a receptech z nich v Mini seriálu Divoké bylinky v kuchyni:

S láskou k vaření, Pavla

Baví mě inspirovat mámy v kuchyni, mám dlouhodobé zkušenosti s rychlým a kvalitním vařením pro děti i dospělé. Nabízím jednoduchý styl za použití jen pár surovin. Ukazuji tipy jak snadno a rychle vařit chutná a kvalitní jídla a to s lehkostí a radostí. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Chcete si ušetřit práci a především drahocenný čas strávený v kuchyni? Čtěte eBook zdarma!

    Čekají na vás zajímavé informace o tom, proč si jídelníček sestavovat i v domácím prostředí a hlavně jak na to. Jedná se o jídelníček, který přinese pohodu do domácnosti! Ušetří čas a taky dumání nad otázkou: ,,Co dnes uvařím?”

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku