Mini seriál: Divoké bylinky v kuchyni – díl první

Díl první: O jarních bylinkách

Miluji bylinky, ráda je pěstuji v květináči i na zahradě a nejraději bylinky sbírám v přírodě. Jejich nádhera a léčivé účinky mi učarovaly již v útlém dětství. S nadšením jsem dřepěla v trávě a rukou po ní přejížděla a očima zkoumala, která bylinka mi zpod ruky vyklouzne. Můj první výrazný projev bylinkářské éry započal již na dětském karnevale, kdy jsem si sama vymyslela masku. Šla jsem za bábu kořenářku! Měla jsem dlouhé tmavé šaty po babičce, na hlavě šátek, v ruce košík a v něm sáčky naplněné bylinkami. Od té doby je mé bylinkaření oficiální. 🙂

Bylinky jsou všude na dosah, je skvělé využít jejich léčivou sílu. Rozhodla jsem se s vámi podělit o své zkušenosti a znalosti v mini seriálu o bylinkách.

Venku je nádherně a v trávě se objevuje spousta léčivých bylinek. Chceme jejich sílu využít pro sebe a zařadili jsme je do našeho jídelníčku.

Natrhali jsme si jich spoustu. Bylinkové čaje milujeme a vaříme si čaj hned po příchodu domů z čerstvě natrhaných bylinek. Sbíráme si také na sušení, děláme si zásobu na zimu. Bylinky využíváme také při vaření. Umí skvěle obohatit každý recept. Stačí dát sedmikrásky, fialky nebo řebříček do polévky či na přílohu a jídlo je hned půvabnější. 🙂

 

Jak sbírat, sušit a skladovat bylinky.

  • Sběr: V přírodě, nejlépe na odlehlém místě, kde je minimální šance zasažení bylin postřikem z polí, nasbíráme bylinky. Sbíráme nejčastěji jejich listy a květy. Bylinky je vhodné transportovat domů například v plátěné tašce nebo proutěném košíku, aby měly dostatek vzduchu a nezapařily se. Čas sběru pro nadzemní části bylinek je ideální mezi 11 a 15 hodinou.
  • Sušení: Doma bylinky propláchneme studenou vodou a dáme usušit na suché a stinné místo. Sušíme je na talířku nebo tácku a jednou za den protřepeme. S tím nám hravě pomůžou i děti a určitě budou ochotně protřípat i několikrát za den. Bylinky schnou 1-2 týdny, podle toho, kolik obsahují vody. Dužinaté listy mohou schnout i déle. Suchou rostlinu poznáme tak, že při mnutí mezi prsty se nám krásně drolí a šustí.
  • Skladování: Suché bylinky dáme do papírového sáčku, nebo zašroubujeme do menších zavařovacích sklenic.  Nejvhodnější je bylinky skladovat na suchém a temném místě. Může být kuchyňská skříňka s ostatními čaji a kávou. Bylinky neskladujete déle, jak jeden rok. Nejlepší je, každou sezonu si obstarat čerstvé.

Je jen na nás, jestli budeme uchovávat každou bylinku zvlášť, a nebo jestli si rovnou vytvoříme směs. Když mi syn pomáhá, většinou volím směs. 🙂

 

Alternativní skladování:

  • Mrazení: Bylinky, které chceme používat na vaření, rozmixujeme s olivovým olejem nebo máslem. Dáme do formy na led a zamrazíme.
  • Naložení do soli: Bylinky smícháme se solí a rozmixujeme. Uchováváme v malých šroubovacích sklenicích.

Jarní bylinky jsou úžasné. Působí na neduhy, které nás právě na jaře trápí. Posilují imunitu, pomáhají při nachlazení a kašli, čistí tělo po dlouhé zimě. Dá se říci, že ať si natrháte jakékoliv bylinky, pomohou vám s uvedenými neduhy. Takže nemusíte být zrovna odborníci na bylinky, a přesto svému tělu může pomoct.

Připravila jsem pro vás mini lexikon jarních bylinek. Dozvíte se, na co jsou jednotlivé bylinky vhodné, a které části sbírat.

 

Mini lexikon jarních bylinek

  • Uvedené bylinky jsou bezpečné a vhodné i pro děti. I tak, prosím, mějte na paměti možnost alergické reakce dítěte či vás samotných. Jak se říká: “Nic se nemá přehánět. Všeho s mírou.”

Naše oblíbené jarní bylinky a jejich účinky:

Jahodník obecný

  • Obsahuje železo, které pomáhá při chudokrevnosti. Je všestranně prospěšný pro celý organismus, skvěle jej pročišťuje.
  • Sbíráme listy ještě před kvetením.

 

Řebříček obecný

  • Zlepšuje trávení, podporuje činnost jater a žlučníku. Čistí krev. Léčí astma. Slouží jako regulátor menstruace. Snižuje krevní tlak.
  • Sbíráme listy a květy.

 

Jitrocel kopinatý/větší

  • Pomáhá proti kašli, při zahlenění průdušek a plic. Čistí krev.
  • Sbíráme listy.

 

Violka vonná – Fialka

  • Uvolňuje a rozpouští hleny, zklidňuje dýchací cesty. Čistí krev, odstraňuje nadměrné pocení. Doporučuji mírné dávkování.
  • Sbíráme květy.

 

Kopřiva dvoudomá

  • Čistí krev, podporuje tvorbu červených krvinek. Změkčuje stolici, podporuje peristaltiku střev. Podporuje tvorbu mateřského mléka a zlepšuje jeho kvalitu. Je močopudná.
  • Sbíráme mladé výhonky.
  • Poznámka: Kopřivu doporučuji využívat pouze tepelně zpracovanou (uvařenou, spařenou, pečenou,…).

 

Pampeliška lékařská

  • Zahání jarní únavu. Podporuje trávicí trakt. Podporuje tvorbu krve a zároveň krev čistí. Snižuje tlak. Je močopudná.
  • Sbíráme listy.

 

Sedmikráska chudobka

  • Uvolňuje a rozpouští hleny, čistí krev. Blahodárně působí na močové cesty. Působí proti jarní únavě.

 

Lahodný čaj z kopřiv:

Suroviny:

  • hrst kopřiv
  • 1 litr vroucí vody
  • 1 lžíce medu

Postup:

V přírodě nasbíráme opatrně hrst kopřiv, to je asi 5 kusů špiček kopřiv. Doma kopřivy opláchneme studenou vodou. Vložíme do džbánu, zalijeme 1 litrem vroucí vody a přikryjeme. Necháme luhovat 15 minut, poté scedíme.

Med pro doladění chuti 🙂

Čaj necháme ještě chvíli vychladnout, přidáme lžíci medu a za občasného míchání necháme rozpustit. Med přidáváme vždy, až je čaj částečně vychladlý (cca 40 °C), aby v něm zůstalo co nejvíce prospěšných látek.

Stejně postupujeme při jakékoliv jiné bylině i při směsi bylinek.

Dáte si po obědě lahodný bylinkový čaj? Vřele doporučuji, bude chutnat nejen vám, ale i vašim dětem!

 

V příštím díle se můžete těšit na jednoduché, chutné a především rychlé recepty z bylinek, které snadno zařadíte do vašeho jídelníčku. Věřím, že si je oblíbíte, stejně jako my.

 

Ostatní díly:

Druhý díl: O  jarních bylinkách

Třetí díl: O jarních bylinkách

 

S láskou k vaření, Pavla

Baví mě inspirovat mámy v kuchyni, mám dlouhodobé zkušenosti s rychlým a kvalitním vařením pro děti i dospělé. Nabízím jednoduchý styl za použití jen pár surovin. Ukazuji tipy jak snadno a rychle vařit chutná a kvalitní jídla a to s lehkostí a radostí. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Chcete si ušetřit práci a především drahocenný čas strávený v kuchyni? Čtěte eBook zdarma!

    Čekají na vás zajímavé informace o tom, proč si jídelníček sestavovat i v domácím prostředí a hlavně jak na to. Jedná se o jídelníček, který přinese pohodu do domácnosti! Ušetří čas a taky dumání nad otázkou: ,,Co dnes uvařím?”

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku