Mini seriál: Divoké bylinky v kuchyni – díl druhý

Díl druhý: O jarních bylinkách

V prvním díle jste se dozvěděli, že bylinky jsou skvělé na čaj a jak si takový čaj připravit. Také už víte, jak bylinky sbírat, sušit i skladovat.

V tomto díle vám ukážu, jak se dají bylinky nádherně použití i na vaření. V tuto dobu zařazuji do našeho jídelníčku spoustu receptů z divokých bylinek, jsou skvělým zpestřením.

Mám pro vás jednoduché a velmi chutné recepty z jarních bylinek, které hravě zvládnete i za pomoci dětí.

 

Nádivka z kopřiv:

Suroviny:

  • 8 rohlíků
  • 4 vejce
  • 0,75 l mléka
  • ¼ hlávky květáku
  • 150 g tvrdého sýra
  • bylinky dle sezóny (kopřivy, řebříček, sedmikrásky, pažitky, petrželka)
  • plátek másla

Postup:

Ve větší míse smícháme vejce a mléko, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, nakrájený květák, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Vše zamícháme dohromady a vlijeme do máslem vymazaného plechu. Pečeme 30 minut na 200 °C.

Nádivka je skvělá i studená, to je z ní pak ideální svačinka na delší jarní vycházku. Nakrájená na proužky se dětem krásně drží v ručence a nerozpadá se.

 

Bylinková zálivka:

Suroviny:

  • hrst jarních bylinek (řebříček, jitrocel, pampeliška, bazalka, petržel)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu

Postup:

Hrst bylin dáme do mísy, přidáme olivový olej a šťávu z půlky citronu. Vše společně rozmixujeme dohladka.

Zálivka je skvělá k pečenému lososovi, ke grilovanému masu, grilované zelenině nebo jen tak na zeleninový salát.

 

Bylinkové pesto:

Suroviny:

  • hrst lístků jarních bylinek (jitrocel, řebříček, pampeliška, libeček)
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu

Postup:

Bylinky opláchneme a dáme do vhodné nádoby na mixování, přidáme ořechy a olivový olej. Vše rozmixujeme. Přidáme nastrouhaný parmezán a zamícháme. Milovníci česneku mohou přidat i 1-2 stroužky česneku. Pesto se skvěle hodí k těstovinám.

 

Pojďte s námi vyzkoušet tyhle skvělé, jednoduché a hlavně rychlé recepty, které si určitě oblíbíte!

Co miluji na receptech z jarních bylinek? Nejen že jsou osvěžující a plné všech možných léčivých látek, jsou především levné! Bylinky si nasbíráte v přírodě zdarma! 🙂

Bylinkové recepty jsem vytvořila díky své fantazii. Staly se součástí našeho rodinného jídelníčku, ten si již dlouho dobu píši. Velmi mi to pomáhá a především šetří čas v kuchyni, nemusím těsně před obědem přemýšlet nad otázkou? “Co dnes uvařím na oběd?” Jednoduše to už vím, mám to napsané v jídelníčku, který si momentálně píši do mobilu. Nejvíce inspirace mi přichází venku, při vycházkách se synem, telefon mám po ruce, a tak je to teď můj nejoblíbenější způsob vytváření jídelníčku.

 

Co vás čeká v třetím a posledním díle? Budeme pokračovat recepty s bylinkami… 🙂

 

Ostatní díly:

První díl: O  jarních bylinkách

Třetí díl: O jarních bylinkách

 

S láskou k vaření, Pavla

Baví mě inspirovat mámy v kuchyni, mám dlouhodobé zkušenosti s rychlým a kvalitním vařením pro děti i dospělé. Nabízím jednoduchý styl za použití jen pár surovin. Ukazuji tipy jak snadno a rychle vařit chutná a kvalitní jídla a to s lehkostí a radostí. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Chcete si ušetřit práci a především drahocenný čas strávený v kuchyni? Čtěte eBook zdarma!

    Čekají na vás zajímavé informace o tom, proč si jídelníček sestavovat i v domácím prostředí a hlavně jak na to. Jedná se o jídelníček, který přinese pohodu do domácnosti! Ušetří čas a taky dumání nad otázkou: ,,Co dnes uvařím?”

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku