Mini seriál: Divoké bylinky v kuchyni – díl třetí

Díl třetí: O jarních bylinkách

Ve druhém díle jste se naučili, jak jednoduše bylinky zařadit do jídelníčku a využít jejich skvělé vlastnosti při vaření.

Pojďme na to! Tentokrát pro vás mám opravdové rychlovky.

Bylinková sůl je úžasná jen tak na chleba, ale je skvělé ji využít k dochucení pokrmů. Ne vždy máme totiž čerstvé bylinky na dosah, nemáme už čas pro ně zaběhnout na zahradu, nebo také nemusí být vhodný čas na sběr (když prší, je už večer nebo naopak brzy ráno). Bylinková sůl nám poslouží všude tam, kde používáme obyčejnou sůl. Největší výhodou bylinkové soli však je, že nám jídlo nádherně doladí!

Bylinková sůl se skvěle hodí i do koupele! Používáte bylinkové soli do koupele?

Bylinková sůl:

Suroviny:

  • 4 lžíce kvalitní soli
  • hrst bylinek (jitrocel, řebříček, listy pampelišky, libeček)

Postup:

Bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme. Dáme do mísy, přidáme sůl a rozmixujeme. 

 

Máslo s bylinkami mám obzvláště ráda. Je skvělé při dokončování pokrmů, stačí přidat jen oříšek a nechat rozpustit. Bylinkové máslo pozvedne i obyčejné vařené brambory na ty nejlepší brambory na světě!

No a co teprve krajíc čerstvého chleba namazaný bylinkovým máslem a k němu čerstvě utržené ředkvičky. To je ideální snídaně či večeře.

Bylinkové máslo:

Suroviny:

  • ½ kostky másla
  • hrst bylinek (jitrocel, řebříček, listy pampelišky, květy sedmikrásky)
  • špetka soli
  • 1 stroužek česneku

Postup:

Máslo necháme předem povolit mimo lednici. Když spěcháme, můžeme máslo lehce rozehřát v plechovém hrnečku na plotně nebo v misce v mikrovlnné troubě. Bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme na drobno, kromě sedmikrásky. Z ní otrháme pouze bílé okvětní lístky. Bylinky přidáme k máslu a rozmixujeme. Dle chuti přidáme špetku soli a prolisovaný česnek. 

 

Pro správný vývoj dětí jsou nepostradatelné mléčné výrobky. Obsahují spoustu minerálních látek a vitamínů. V dětství jsem často slýchala, že mléčné výrobky jsou dobré na kosti.

Můj syn mléčné výrobky miluje a já také, často si je dopřáváme v jakékoliv podobě.

Dnes jsem si pro vás připravila tvarohovou pomazánku s divokým bylinkami. Tvaroh je skvělý protein a navíc je lehce stravitelný, je tedy ideální kandidát na vydatnou a dobře stravitelnou večeři.

Tvarohová pomazánka s divokými bylinkami:

Suroviny:

  • vanička tvarohu
  • silnější plátek másla (asi 2cm)
  • hrst bylinek (jitrocel, řebříček, listy pampelišky, bazalka, petržel, pažitka)
  • špetka soli

Postup:

Bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme na drobno. Tvaroh dáme do mísy, přidáme bylinky a rozpuštěné máslo (třeba v mikrovlnce na  půl minuty, to tak akorát změkne). Pokud chceme, osolíme. Vše promícháme.

Pokud chceme pomazánku řidší, přidáme trochu mléka či smetany.

 

Teď už znáte časté jarní bylinky, víte jak a kdy sbírat. Znáte spoustu receptů s bylinkami, tak neváhejte  a vyzkoušejte tyto bylinkové recepty jsou snadné a rychlé. Věřím, že si je určitě zařadíte do svého jídelníčku.

 

Bylinky v receptech můžete libovolně kombinovat a měnit, vždy tak docílíte jedinečné chuti!

Využijte darů přírody a dejte bylinkám šanci na vás blahodárně zapůsobit, ozdravit vás. Nasbírejte si bylinky do zásoby i na zimu.

Děti vám jistojistě se sběrem bylinek pomohou, a jak rády! Trhat venku v trávě různé lístky a kvítečka, to je opravdu skvělá zábava.

 

Děkuji vám za společný čas strávený u bylinek. Prvně věřím, že vás bylinky nadchly stejně jako mě a recepty z bylinek se stanou natrvalo součástí vašeho rodinného jídelníčku.

Ostatní díly:

První díl: O  jarních bylinkách

Druhý díl: O jarních bylinkách

 

Přeji vám spoustu zábavy při sběru bylinek společně s dětmi a hodně úspěchů při vaření.

 

S láskou k vaření, Pavla

Baví mě inspirovat mámy v kuchyni, mám dlouhodobé zkušenosti s rychlým a kvalitním vařením pro děti i dospělé. Nabízím jednoduchý styl za použití jen pár surovin. Ukazuji tipy jak snadno a rychle vařit chutná a kvalitní jídla a to s lehkostí a radostí. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Chcete si ušetřit práci a především drahocenný čas strávený v kuchyni? Čtěte eBook zdarma!

    Čekají na vás zajímavé informace o tom, proč si jídelníček sestavovat i v domácím prostředí a hlavně jak na to. Jedná se o jídelníček, který přinese pohodu do domácnosti! Ušetří čas a taky dumání nad otázkou: ,,Co dnes uvařím?”

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku