Nedělní menu, topinambur v hlavní roli

Už dlouho jsem na něj myslela, a konečně jsem se k němu dostala, úplně náhodou a nečekaně. Měla jsem z našeho setkání velkou radost!

Prostě si na mě zavolal, jen tak při nakupování. 🙂 Ležel tam ve vaničce, BIO TOPINAMBUR. Neváhala jsem, a hned ho dala do košíku. Jediné, co o něm vím je, že ho musím ochutnat, protože prý obsahuje spoustu skvělých látek, dá se upravovat a jíst stejně jako brambor. Tolik vědomostí mi stačí. Neskutečně se těším, jak si dáme topinambur na oběd.

Doma jsem přemýšlela co s ním, a rozhodla jsem se ho uvařit na nedělní oběd. Musela jsem sice udělat změnu v našem naplánovaném jídelníčku, ale vůbec nevadí. 🙂

Naše nedělní menu

  • Zeleninová polévka,
  • králík s topinambury,
  • tvarohový dortík.

Od včerejška máme hotovou zeleninovou polévku, miluji vařit na dva dny, dělám to často a ráda. 🙂 Mám tedy část vaření ušetřeno.

Recept na hlavní chod je jasný! Pečené králičí nudličky na karí s topinamburem, batáty, mrkví a červenou cibulí.

Recept:

  1. Králičí maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Dáme do mísy, přidáme sůl, kmín, karí a promícháme.
  2. Očistíme zeleninu, omyjeme a nakrájíme na hranolky.
  3. V pekáči rozpustíme máslo, přidáme okořeněné maso a osmahneme ze všech stran, přidáme zeleninu a ještě chvíli opékáme.
  4. Pekáč přiklopíme druhou částí, dáme do trouby a pečeme 1,5 hodiny na 200 °C.

Jak takový pečený topinambur chutná? Mile mě překvapil! Chuť je trochu nasládlá jako u batátů, lehce připomíná i petržel, chutná trochu zemitě a konzistencí je tužší než petržel nebo brambor. Chuť je to zkrátka jedinečná a doporučuji vyzkoušet. Nám chutnal všem!

Jelikož je neděle, pouštíme se se synem a manželem ještě do našeho oblíbeného dezertu. Tvarohový dortík se sušenkovým korpusem. Užíváme si při tom společné chvíle a hlavně spoustu zábavy, o kterou se nám ochotně stará syn. 🙂

Recept:

  1. Rozpustíme plátek másla v mikrovlnce a smícháme s rozdrcenými dětskými sušenkami. Dneska dáváme piškoty.
  2. Směs napěchujeme na dno misky (nejlépe průhledné).
  3. Rozmačkáme banán a smícháme s tvarohem.
  4. Tuto směs navrstvíme na sušenkový korpus. A libovolně dozdobíme.

Je vhodné nechat dortík odležet, aby si “sedl”, nám se to ale nedaří. Hned po obědě se do něj pouštíme. Chutná báječně!

TIP: Dortík je skvělý nejen jako zákusek, hodí se na každou příležitost. Klidně ke snídani nebo na svačinku do školy, to stačí naplnit do malé šroubovací sklenička a přidat lžičku.

 

S láskou k vaření, Pavla

Baví mě inspirovat mámy v kuchyni, mám dlouhodobé zkušenosti s rychlým a kvalitním vařením pro děti i dospělé. Nabízím jednoduchý styl za použití jen pár surovin. Ukazuji tipy jak snadno a rychle vařit chutná a kvalitní jídla a to s lehkostí a radostí. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Chcete si ušetřit práci a především drahocenný čas strávený v kuchyni? Čtěte eBook zdarma!

    Čekají na vás zajímavé informace o tom, proč si jídelníček sestavovat i v domácím prostředí a hlavně jak na to. Jedná se o jídelníček, který přinese pohodu do domácnosti! Ušetří čas a taky dumání nad otázkou: ,,Co dnes uvařím?”

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku